Historien

Fron Badminton klubb ble stiftet i 1.juni 1988.

Et interimstyre ledet klubben fram til første årsmøte i oktober samme år.

Dette interimstyret besto av:
Lau Vartman, Pål Østen Rygh, Einar Almehagen, Bjørn Austnes og Ove Byrhagen.

Ledere
Etterpå har det bokstavelig talt gått slag i slag. Lau Vartman ble klubbens første leder. Han satt i fire år. Sesongen 1992/93 var Geir Henning Aaløkken leder. Anna Elisabet Rygh overtok deretter og satt som leder av klubben i 7 år. Olav Dybvadskog, overtok vervet i 2000 og satt i to år. Vår nåværende leder Bjørn Sandbu tok over styringen i 2002.

Æresmedlemmer
På årsmøtet den 22. april 2002 ble det gjort følgende vedtak: «Årsmøtet kan utnevne æresmedlemmer i klubben. Det kan være nåværende medlemmer og/eller personer som over lang tid har hjulpet klubben i dens arbeide».
«Som æresmedlem har du livslangt medlemskap i Fron Badmintonklubb og gratis deltagelse på turneringer og alle klubbens arrangementer».

På samme møte ble det bestemt å utnevne Anna Elisabet Rygh, Tore Michaelsen og Lau Vartman til æresmedlemmer i Fron Badmintonklubb. Utnevnelsen ble foretatt på banketten på Midtsommernattsturneringen 2002.
Steinar Løkken ble utnevnt til klubbens 4. æresmedlem under «Midtsommernatt 2003».

Serie
Sesongen 1989-90 ble det for første gang arrangert seriespill i Oppland/Hedmark. Dette var en 4. divisjonsavdeling og Fron BK stilte med ett lag. Serien besto av 10 lag (Hamar, Brumunddal 1 og 2, Lillehammer 1 og 2, Gjøvik, Moelv, Tynset og Pillarguri). Fron endte på 6. plass. Senere har vi deltatt i seriespill både med ett og to lag i flere sesonger. Høydepunktet i seriekarrieren hittil var å spille i 1. divisjon sesongen 1998-99. Plasseringen forbigår vi i stillhet… De to siste sesongene har vi beklageligvis ikke hatt damer nok til å stille seniorlag, men satser på å komme sterkere igjen.

Regionmesterskap
Sesongen 1989-90 ble det for første gang arrangert regionmesterskap for Oppland/Hedmark. Det gikk på Lillehammer og samlet hele 105 deltagere. Fron tok 2. plass i mixed double (Anna E. Rygh/Per O. Solbraa) og 3. plass i herresingle (Søren Christensen), herredouble (Lau Vartman/Per O. Solbraa) og mixed double (Heidi Jevne/Lau Vartman). I alle påfølgende sesonger har Oppland og Hedmark hatt felles KM/Regionmesterskap. Fron BK har hvert år kapret mange titler og har også stått som teknisk arrangør flere ganger.

Turneringer
I september 1990 arrangerte klubben for første gang åpen turnering, Frons Cup. Det viste seg at det ikke var lett å få nok deltagere på denne tiden av sesongen, så allerede året etter hadde, den etterhvert så populære, turneringen «Midtsommernatt» sin spede begynnelse. Den samlet 60 deltagere fra 12 klubber på tross av at den var svært dårlig kunngjort, så vi skjønte fort at dette kunne være noe… Denne høsten ble Frons Cup arrangert for siste gang. Siden har klubben arrangert «Midtsommernatt» hvert år, med et foreløpig høydepunkt deltagermessig i 1994 med hele 177 deltagere fra 28 klubber (-og dette er kun senior!). Det blir mye spillig på alle, for vi har puljespill så langt det går, og helst to videre fra hver pulje. Denne turneringen har blitt et slags hyggelig sommertreff for badmintonfolket der vi spiller, griller, stifter nye bekjentskaper og pleier gamle bekjentskaper. For noen, ser det ut til, uunnværlig. Det er alltid like hyggelig å arrangere!

UBM
I 1995 deltok Fron BK for første gang i UBM, Ungdommens Badminton Mesterskap. Det gikk av stabelen i Trondheim, og vi hadde med fire spillere. Det unge talentet Daniel Holst, som da enda ikke hadde fylt 12 år, gikk hen og tok bronse i herredouble U14 og dermed vår første UBM-medalje. Han spilte sammen med Erik Rundle fra Bygdø. Ellers deltok Katarina Prestmoen, Lene Løkken og Jørn Sørjordet.

I 1996, i Sandefjord, representerte Jørn Sørjordet, Jørn Skoe, Kristen Brenna, Daniel Holst og Lene Løkken FBK. Medaljene her gikk nok en gang til Daniel i U14: gull i både herredouble (med Erik Magnus Hauan, Røyken) og mixed (med Sara B. Kværnø, Grong), samt bronse i single. Han ble i tillegg kåret til turneringens beste U14-spiller!

I 1997, i Kristiansand, stilte vi med hele 8 spillere: Jørn Skoe, Kristen Brenna, Katarina Prestmoen, Lene Løkken, Daniel Holst, Gert Are Solli, Østen Hagestuen og Andreas Stø. Daniel tok tre sølvmedaljer; single, herredouble (med Tommy Eggen, Klæbu) og mixed sammen med Katarina. Katarina og Lene tok bronse i damedouble. Lene tok også bronse i mixed sammen med Eystein Vik fra Pillarguri. Tilsammen hele 7 medaljer i U15.

I 1998 dro 6 spillere til UBM i Kristiansand,: Katarina Prestmoen, Lene Løkken, Daniel Holst og Andreas Stø i U17, Gert Are Solli og Ole Johan Prestegarden i U15. Medajene ble fordelt i U17 med sølv i mixed (med Sigrun A. Seem Holmen fra Grong) og bronse i single til Daniel. Katarina tok bronse i single og Lene tok bronse i mixed (med Erik M. Hauan fra Bygdø).

I 1999 stilte Fron med hele 9 spillere i Sandefjord: Katarina Prestmoen, Lene Løkken, Daniel Holst, Andreas Stø og Gert Are Solli i U17, Ole Johann Prestegarden, Håvard Wangen, Runar Rygh Løkken og Pål Endre Pedersen i U15. Våre medaljer i U17 gikk til: Daniel og Katarina tok gull i mixed, Lene tok bronse i single og mixed (med Eystein Vik, Pillarguri) og Daniel og Andreas tok bronse i double. I U15 stakk Ole Johan av med 3 medaljer: sølv i single, bronse i double og mixed (med hhv. Ola Ulmo, Pilarguri og Tone Edvardsen, Klæbu).

I 2000 gikk UBM på Sotra. Her deltok vi med seks spillere i U15: Håvard Wangen, Runar Rygh Løkken, Pål Endre Pedersen, Eirik Berge, Ove Stian Ovrum og Charlotte Wahlquist. Pål Endre tok gull i double (med Sigve Hallager, Grong) og bronse i mixed (med Linn Grenby, Sotra). Håvard og Runar tok bronse i double.

I 2001 var det Grong som var UBM-arena. Vi stilte med fem spillere: Håvard Wangen, Runar Rygh Løkken, Pål Endre Pedersen nå i U17. Eirik Berge og Charlotte Wahlquist i U15. Denne gangen gikk medaljene til Charlotte og Eirik. Charlotte tok sølv i single og mixed (med Pål Nilsen, Horg) og bronse i double (med Helene Trommestad, Hurum). Eirik tok bronse i herredouble (med Ørjan Sivertsen, Berlevåg).

I 2002 var Sandefjord nok en gang UBM-arena. Vi stilte med bare tre spillere, alle i U17: Pål Endre Pedersen, Runar Rygh Løkken og Charlotte Wahlquist. (Eirik Berge var skadet og Håvard Wangen ble syk). Likevel ble det tre medaljer på Fron. Pål Endre tok sølv i double (med Ronny Witthers, Kristiansand) og bronse i mixed (med Tone Edvardsen, Klæbu). Charlotte tok bronse i double til tross for at hennes faste makker var skadet. Heidi Skjæveland fra Stavanger steppet inn på kort varsel og resultatet ble altså bronse.

I 2003 ble UBM arrangert i Båtsfjord. Av i alt hundre deltagere var det to fra Fron.
Charlotte Wahlquist og Eirik Berge. Charlotte med makker Pål Nielsen fra Klæbu tapte en jevn kvartfinale i mixed double mot hjemmefavorittene Linn Veronica Jensen og Ørjan Sivertsen, 6-11, 11-8, 6-11. I single ble det bronsemedalje til Charlotte. Etter en dramatisk semifinale mot Linn Veronica Jensen ble det tap med sifrene 13-12, 9-11, 4-11.
Gullet kom i double, der Charlotte og Linn Veronica beseiret Helene Trommestad og Marit Ulmo i to sett, 11-9 og 11-4.
Eirik Berge, som har vært skadet nesten til mesterskapet begynte, ble utslått i puljespillet i single, men klarte å komme seg en runde videre i double. Her ble han, sammen med makker Torstein Risberg fra Horg, slått ut av det paret som senere tok gull.
Spillerne fra Pillarguri BK gjorde også en god innsats i mesterskapet, og bidro til at Oppland, for første gang, ble kåret til beste krets. Dette er en utmerkelse som henger svært høyt og viser at ungdomsarbeidet i klubbene bærer frukter.

I 2004 hadde vi ingen deltagere i UBM for første gang siden 1995, men vi kommer sterkere igjen!

I 2005 ble UBM nok en gang arrangert i Sandefjord. Det var hele 166 deltagere. Fron stilte med 8, alle deltok på UBM for første gang. I U15 hadde Fron 7 deltagere (flere egentlig U13): Martin Sandbu, Roar Amundsen, Diako Mavlodi, Halvor Bråten, Olav Amundsen, Tore Nymoen og Anders Jevne. Anders, Halvor og Olav gikk videre til sluttspillet. Her tapte Olav og Halvor i 16-delsfinalen. Anders gikk til 8-delsfinalen der han tapte mot Marius Fartum fra Haugerud. Marius ble senere norgesmester i klassa. Anders fikk dermed en 9. plass, noe som er meget respektabelt. Diako, Tore, Martin og Roar kom seg ikke videre fra gruppespillet. Alle vant imidlertid minst en kamp, unntatt Roar som tapte alle tre kampene sine med minst mulig margin. For dette fikk han tildelt «innsatsprisen» på banketten lørdag kveld, svært hyggelig og vel fortjent. I double spilte Anders og Tore godt og kom seg to runder videre. I kvartfinalen møtte de et par fra Stavanger. Det endte med tap etter en jevn tre-settskamp. Stavangerparet ble senere nr. 2, så Anders og Tore var nær en medalje i sitt første mesterskap. Martin og Halvor vant første kamp mot et par fra Bygdø. I neste runde møtte de et sammensatt par fra Bygdø/Haugerud, og tapte etter en ganske jevn kamp. Dette paret ble senere vinnerne i klassa. Olav og Roar møtte også et seedet par og tapte 15-7, 15-9 etter mye bra spill. I MDU 15 deltok 29 par. Her spilte Halvor Bråten sammen med Cathrine Fossmo (Pillarguri). De møtte et par fra Mehamn i første kampen. Cathrine og Halvor vant første sett, men tapte de to neste. Det var stor forskjell på parene, både i alder og størrelse, så om et par år kan vi ha et meget farlig mixpar fra dalen!
I U17 stilte vi med Rikard Slaastuen. Rikard gjorde en flott innsats. Først gikk han videre fra en jevn pulje, deretter vant han første kampen i sluttspillet. I neste runde møtte han Fredrik Stanghov fra Hamar. Han ble for sterk, men en kjempefin 9. plass til Rikard.
I HDU 17 møtte Rikard og Diako et seedet par fra Stavanger/Klæbu, og det ble tap i første runde.

I 2006 var det Stavanger som var UBM-arena. Fron mønstret seks spillere: Olav Amundsen, Halvor Bråten, Simen Falkenhaug, Anders Jevne, Tore Nymoen og Martin Sandbu. Alle stilte i yngste gutteklasse, U15. På forhånd hadde Fron håp om å ta to-tre medaljer. Trekningen, særlig i doublespillet, gjorde dette vanskelig i og med at par fra Fron møttes tidlg. I herresingle var det hele 62 deltagere, inndelt i 17 puljer. Alle Fronsspillerne gikk til sluttspillet. Halvor, Olav og Martin vant gruppene sine, Tore og Simen tok andreplas. Anders var seedet og direkte kvalifisert til sluttspill.
I sluttspillet var det cup. Olav og Halvor tapte sin første kamp, Tore og Simen kom seg en kamp videre før de måtte si takk for seg. Martin vant to kamper og møtte Jonas Christensen fra Frogner i åttendelsfinalen. Det ble et jevnt oppgjør, men Martin tapte etter mye godt spill. I neste runde, kvartfinalen, skulle Anders møte den samme Jonas. Dette ble dagens kamp for frøningene på tribunen. Etter mye godt spill halte Anders seieren i land med sifrene 15/13, 11/15, 15/13. Dermed var bronsemedaljen sikret. I semifinalen møtte Anders Marius Fartum, og det endte med tap i to sett.
27 par deltok i herredouble. Anders og Tore møtte et godt par i puljespillet og kom seg ikke videre. Halvor og Martin var i pulje med Olav og Christian Fossmo fra Pillarguri. Det endte med at Halvor og Martin vant pulja og var klare for sluttspill. Simen hadde makker fra Ålesund. De vant en puljekamp, men tapte mot det tredje paret i gruppa. I sluttspillet ble det bråstopp i åttendelsfinalen for Halvor og Martin også. Her møtte de et par fra Berlevåg/Mehamn. De klarte aldri å spille opp mot sitt beste, og tapte etter en nokså matt forestilling. Likevel, en femteplass er ikke å kimse av i et mesterskap.
I mixed double hadde tre av frøningene makkere. Olav spilte med Andrea Austnes fra Kolvereid, Martin med Solveig Valderhaug fra Asker, og Halvor med Cathrine Fossmo fra Pillarguri. De skulle kjempe med 23 andre par i klassa. Olav og Andrea vant pulja si, men tapte første kamp i sluttspillet mot Halvor og Cathrine. Martin og Solveig tapte første sluttspillkamp mot et par fra Bergen. Det samme paret greide også å slå ut Halvor og Cathrine i åttendelsfinalen. Dermed ble det femteplass også her.

I 2007 var Bygdø Badmintonklubb arrangør. Hele 183 spillere fra 29 klubber deltok. Fron stilte med en tropp på 7 spillere. Martin Sandbu i U17, Erika T. Svelstad, Anders Jevne, Olav Amundsen, Halvor Bråten, Simen Falkenhaug og Tore Nymoen i U15. De som ikke var forhåndskvalifisert, kom seg til sluttspill via innledende puljespill. Det ble mange jevne og spennende oppgjør, og Fron hadde tre spillere i finalene søndag. Det var Erika i damedouble og Tore/Anders i herredouble. Før det hadde både Martin, Olav, Halvor og Simen vunnet flere kamper i alle tre kategoriene.

Medaljevinnere fra Fron: HSU 15: Bronsemedaljer til Anders Jevne og Tore Nymoen. HDU 15: Sølvmedalje til Anders Jevne/Tore Nymoen, bronsemedalje til Olav Amundsen sammen med Eirik Erichsen, Hamar. DDU 15: Sølvmedalje til Erika T. Svelstad sammen med Solveig Valderhaug, Asker. MDU 15: Bronsemedalje til Anders Jevne sammen med Cathrine Fossmo, Pillarguri. HDU 17: Bronsemedalje til Martin Sandbu sammen med Christian Fossmo, Pillarguri

I 2008 gikk mesterskapet i Stangehallen med Hamar BK som arrangør. Fron BK hadde med 9 spillere. Vi skulle vært 10, men Anders ble desverre skadet. De som deltok var: Erika Svelstad, Halvor Ringen, Peder Kjørstad, Ola Jevne og Simen Falkenhaug i U15 og Martin Sandbu, Olav Amundsen, Halvor Bråten og Tore Nymoen i U17.
Alle gjorde en fin innsats! Etter første dag hadde vi en utrolig statistikk, da Fron var involvert i 29 kamper og vant 23 av disse!
Til slutt endte vi opp med sølv til Martin i HDU17 sammen med Christian Fossmo, Pillarguri. Bronse til Simen og Ola i HDU15 og bronse til Erika i DDU15 sammen med Solveig Valderhaug, Asker.

I 2009 ble UBM arrangert i Kolvereid i Nord-Trøndelag 27.-29. mars. Fra Fron stilte Ola Jevne i U15-klassen og Simen Falkenhaug, Olav Amundsen og Anders Jevne i U17-klassen. Anders Jevne og Simen Falkenhaug tok gull i HDU17 og Olav Amundsen med makker Ling Zuang Zeng fra Pillarguri tok bronse. Anders gikk også helt til topps i mixed double U17 sammen med makker Cathrine Fossmo fra Pillarguri BK. Her delte Olav og Simen 5.plassen med sine makkere, henholdsvis Andrea Austnes, Kolvereid og Maren Kamlund, Bergen BK. I single spilte Anders seg lett fram til semifinale der han skulle møte favoritt Matz Menkin. Anders tapte denne 17-21, 11-21 mot Matz som senere vant single U17. Dermed ble det 3.plass for Anders i single U17. Simen ble nr.5. Med disse topplasseringene ble Fron Badmintonklubb kåret til beste klubb i U17 klassen av de totalt 32 deltakende klubbene fra hele landet! I U15 klassen stilte Ola Jevne i single og double. Ola som til vanlig spiller i klassen under tapte en kamp og vant en kamp i single men det holdt ikke til å gå videre til sluttspillet. I double stilte Ola sammen med Andreas Bunes Evensen fra Moss. Ola og Andreas vant alle sine gruppespillkamper og i sluttspillet spilte de seg fram til kvartfinale der de tapte mot de 1.seedede i turneringen. Dermed ble det en flott 5.plass til Ola og hans makker i double U15.
-se bilder fra UBM
P2000: Fron BK var en av medlemsklubbene i NBF’s P2000-satsing. Dette var en satsing for å øke trenerkompetansen og bygge opp en solid stamme av unge spillere. Vi hadde stor glede av prosjektet både på trener- og spillersiden. Nå er det bare å håpe at NBF fortsetter å satse bredt i ungdomsgruppene. Uten god bredde får vi heller ikke god topp!